Webbdesign

Webbdesign innebär hantverket att skapa en hemsida. Det vill säga från att bygga ihop hemsidan från en skiss till en färdig hemsida. Resultatet är att få en snygg hemsida samtidigt som den är användarvänlig och kraftfull.

Vad gör en webbdesigner?

Webbdesignern är den som bygger ihop hemsidan från start till mål. Arbetar man som webbdesigner kan man oftast mycket om flera områden: programmering, Photoshop, Illustrator, kodning av HTML/CSS, publiceringsverktyg och har troligtvis kännedom om design. Stegen för en webbdesigner som designar en hemsida kan se ut såhär:

1

Behovsanalys

Här gör webbdesignern en behovsanalys för den hemsida som ska byggas: vad som behövs läggas till, tas bort och vad som saknas.

2

Idé

Här sätter webbdesignern upp en struktur för hur sidorna ska utformas.

3

Designförslag

Webbdesignen går sedan vidare och designar hemsidan.

4

Webbutveckling

Nu kommer utvecklingsdelen in i bilden, som innebär att sidan börjar byggas upp efter strukturerna.

5

Lansering

När alla parter känner sig nöjda med den nya hemsidan kan den slutligen lanseras och gå live!

Trender inom webbdesign

Här har vi samlat några av de senaste trenderna inom webbdesign:

1

Responsiv design

En responsiv design, eller en responsiv hemsida, innebär att webbdomänen anpassas efter den enhet du använder. Du kan läsa mer om det här. Det hela innebär att om du går in på en domän via din telefon, anpassas den efter storleken du har och bibehåller samma innehåll och struktur.

2

Minimalisk design

Att hålla en hemsida så minimalistisk och enkel som möjligt är något som trendar just nu. Ha bara med det viktigaste, så webbsidan ger ett rent intryck. Dessutom blir hemsidan snabbare att ladda av detta också. Här kan du se flera varianter av en minimalistisk design.

3

Glöm inte bilder och videor!

Webbplatsens bakgrund är ett av de viktigaste elementen i modern webbdesign. Att ha bilder eller videor på sin hemsida är ett enkelt och kraftfullt verktyg för att snabbt fånga besökarens intresse.